Budapest, 2009. július 3. - A mai napon négy civil szervezet, a Greenpeace, a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Kerékpáros Klub és a Zöld Fiatalok Egyesület levelet adott át Oszkó Péter pénzügyminiszter részére. A József nádor téren tartott demonstráció célja, felhívni a lakosság és elsõ sorban a pénzügyminiszter figyelmét, hogy hazánknak legkésõbb 2011 júniusáig teljesítenie kell az Európai Unió elõírásait a súlyosan egészségkárosító részecskeszennyezés csökkentésére. 
 

Az alábbi írást a Greenpeace honlapján találtam. Bár a környezetvédelem fontos, mégsincs kellően belénk táplálva gyerekkorunk óta. Igen kicsi korban kell elkezdeni, mert ha ez elmarad, akkor fiatal felnőttként, felnőttként vagy úgy döntünk, hogy vesszük a fáradtságot, vagy nem.

PM10: 

http://www.tiszta.levego.hu/pm10.html

Kis részecske-, szálló por-, aeroszol-, PM- (particulate matter) szennyezés -aeroszoloknak nevezzük a körülbelül 10 mm-es (mikrométer) átmérőnél kisebb, 0,001 mm-nél nagyobb, levegőben - mint közegben - diszpergált (szétszórt) állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskéket. Ezen részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől, kémiai összetételétől és tömegétől függően. PM10-nek a 10 mm-nél kisebb átmérőjű, PM2.5-nek a 2.5 mm-nél kisebb átmérőjű részecskéket nevezzük.

A városi levegőben található kis részecskék (PM) egyrészt a közlekedés és a szél által felvert porból származnak. Ezek jelentős része azonban nem ártalmatlan por, mint nagyapáink idejében volt, hanem tele van olyan anyagokkal, amelyek korábban nem léteztek, vagy csak sokkal kisebb mennyiségben fordultak elő. Ezeket az anyagokat a közlekedés, az ipar és egyéb emberi tevékenység juttatja a környezetünkbe-

 

 

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi PM10-ről szóló kisfilmet Baki Ádámtól

 

PM10 - Hungarian version from Adam Baki on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://guesswhat.blog.hu/api/trackback/id/tr121274765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása